Wat te doen tegen hoesten

Wanneer je last hebt van een vastzittende hoest, doet het slijm in je keel of luchtwegen eigenlijk niet goed zijn werk. Normaal gesproken is hoesten een natuurlijke reflex, waarbij je lichaam van slijm af probeert te komen. Het slijm wordt aangemaakt door de slijmvliezen om indringers af te voeren, en vervolgens hoest je om het slijm af te voeren. Als je een vastzittende hoest hebt, wordt dat slijm dus niet goed afgevoerd. Een vastzittende hoest kan soms erg vervelend en hinderlijk zijn. Daarom is het handig om te weten wat te doen tegen hoesten en wat de vastzittende hoest precies veroorzaakt.

Oorzaken van vastzittende hoest

Als natuurlijk reactie van je lichaam begint een mens normaal gesproken te hoesten om zo van slijm in de luchtwegen af te komen. Het slijm wordt aangemaakt wanneer je luchtwegen geirriteerd raken. Dit kan met ziektekiemen in de lucht te maken hebben, daarnaast kan het bijvoorbeeld ook komen door fijnstof in de lucht.

Of de ziektekiemen daarna ook daadwerkelijk in werking gaan treden heeft te maken met je weerstand. Heb je net een verkoudheid achter de rug, dan zijn je luchtwegen kwetsbaarder, waardoor je na een verkoudheid vaak nog lang blijft hoesten en dus eigenlijk alweer een ander infectie te pakken hebt.

Heb je last van vastzittende hoest, dan kan dit ook door een gebrek aan frisse lucht, veel roken of in je (teveel) in rokerige ruimtes begeven.

Wat doen tegen vastzittende hoest?

Hoesten gaat normaal gesproken vanzelf over. Uiteindelijk heeft je lichaam de situatie binnen 2 weken weer onder controle. Heb je last van langdurig hoesten dan is het verstandig om op te letten in wat voor ruimtes en omgevingen je je begeeft. Omdat de luchtwegen dan gevoelig zijn, dan zijn er niet veel prikkels nodig om weer te beginnen met hoesten. Zo kan inademen van koude lucht zelfs al een aanleiding zijn.

Probeer niet aan hoesten toe te geven, bij een vastzittende hoest, blijf je vaak hoesten als je er aan begint. Ook schrapen van de keel werkt meestal niet bevoordelijk.